AWASH – WAITING WORDS

In 2013 kwam het debuutalbum “Turn The Lights” van een nieuwe Nederlandse popgroep op de markt. Die formatie heet ‘Awash’ en is een vijfkoppige band met muzikanten uit Tilburg, Breda en Rotterdam met leadzanger en gitarist Geert van der Burg, gitarist Maarten Ligtenberg, bassist Peter Suoss, pianist en keyboardsspeler Maarten de Raad en drummer Bertwin van Avezaath.

Voorafgaand aan die debuutplaat werd in 2011 al een vier songs tellende ep uitgebracht die “Inner Drive” heette en die net als hun eerste studioplaat indertijd op behoorlijk positieve kritieken werd onthaald in de vakpers. Ook de live-optredens van ‘Awash’ kwamen vlotjes opduiken, niet alleen in Nederland, maar ook Duitsland en Groot-Brittannië konden de popmuziek van dit kwintet smaken. Dit alles leidde in 2015 tot de release van een tweede ep met de moedgevende titel “Carry On”. Ook dit minialbum met vier tracks leverde de band nog heel wat extra optredens op.

Vorig jaar dook ‘Awash’ opnieuw de opnamestudio in om er een nu uitgebrachte tweede volwaardige plaat op te nemen. “Waiting Words” heet het negen nieuwe nummers tellende album waarbij leadzanger Geert van der Burg het componeerwerk van teksten en muziek voor zijn rekening heeft genomen. Zovele jaren na het ontstaan van de groep blijkt dat die periode voor een grote mate van maturiteit bij ‘Awash’ heeft gezorgd. Dat merken we vooral aan de uitstekende arrangementen en aan de diverse onderwerpen die in de songs worden bezongen, waarvoor vooral de dingen uit het gewone dagelijkse leven als inspiratiebron dienst hebben gedaan.

‘Awash’ brengt zeer hedendaagse popmuziek waarin melodie en melancholie steeds meer een vooraanstaande rol zijn gaan spelen. Bovendien is er ook een aangename variatie tussen de verschillende nummers op “Waiting Words”. De albumtiteltrack is een song waar de tristesse van afdruipt en waarin de hartverscheurende zangpartij van Geert van der Burg gelijkenissen oproept aan het werk van onze zingende nachtegaal Jasper Steverlinck. Anderzijds is de openingstrack “Soul Is Our Drug” een knap ritmisch gitaarrocknummer en het daaropvolgende “Home” een catchy pophit in wording, een nummer dat wij zeker als een volgende single zouden willen tippen.

Piano en gitaar zijn de belangrijkste instrumentale ingrediënten voor het ook al zeer mooie liedje “Mercy”, terwijl het aanstekelijke “Without The Sun” op een zonnig calypso- en reggaeritme à la Jack Johnson wordt gepresenteerd. In de song “Tonight” begint Geert van der Burg te zingen zoals Michael Stipe dat ook pleegde te doen bij ‘R.E.M.’. Het dynamische rockende “Woman” is alweer een door gitaarklanken gedomineerde klassesong die zo op de betere radiostations terecht kan.

Om u een zo goed mogelijk idee te geven van hoe de muziek van ‘Awash’ op dit nieuwe album klinkt, hebben we besloten om twee video’s ter kennismaking met deze groep mee te geven bij deze recensie. De eerste is er een van de heerlijke, albumafsluitende track “Purpose Of Life” en op video nummer twee laten we u graag genieten van het crescendo groeiende liedje “Carry On”.

Het lange wachten op een opvolger voor hun debuutplaat was meer dan de moeite waard, zeker als je bedenkt wat het kwaliteitsniveau is van de negen liedjes op “Waiting Words”. We kunnen u dan ook alleen maar aanbevelen om ‘Awash’ eens live te gaan bekijken bij één van hun volgende optredens in Nederland. Wat ons betreft mogen deze heren hun geluk ook eens komen beproeven bij hun Belgische zuiderburen, want dit soort muziek is ook in die contreien zeer populair en geliefd.

(valsam)

 

7 mei 2019: Countdown Café, Q-Factory, Amsterdam
10 mei 2019: Poppodium Kroepoekfabriek ‘Nieuwe Vangst’, Vlaardingen

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video